Mars 2017
Nyhetsbrev

Hei naturelskere, villmarkinger og venner!

Snøen ligger fortsatt høyt i Nord-Østerdalen, men sola varmer kraftig og dagene blir raskt lengre. Forandringen går så fort at jeg er i ferd med å miste dagsrytmen. Det er den fineste delen av vinteren, der vårens krefter allerede begynner å virke. Meisenes kvitter har blitt kraftig, svartspetten hamrer om dagen og perlugla kaller om natta.

De aktuelle temaene er:

FJELLSKITUR i Nord-Østerdalens vinterland (bilde)

På skisesongens høydepunkt

Snøfliser daler ned fra en strålend blå himmel, glitrer i solskinn, og blir til et lag dunlett pudder oppå snøen. Kraftig fønvind dannet en del skare i det siste, men igjen og igjen kommer det ny snø. Fra skogsbeltet og helt opp til fjelltoppene er det fantastiske forhold!

FJELLSKITUR i Nord-Østerdalens Vinterland i februar fikk vi enda kjenne på vinterens strenge sider. Skyer, vind og tett snøføyk preget uka der vi streifet rundt i skog og mark. Det var en skikkelig vinteropplevelse. Fra dag til dag ble vi flinkere i å finne veien mellom gran- og bjørketrær, moer og søkk og i å leke med terrenget uten ende. På våre krokete veier oppdaget vi mange dyrespor. Spor av rev og hare, så ferske at vi visste dyrene fremdeles nær. Og elgespor, som viste oss komfortable veier gjennom skogens labyrint. Vi lå ute en natt, i hylende vind og snøføyk, dog trygt og varmt i soveposen ved bålet.

Noen uker til vil vinteren vare, før våren tar over og snøen går i oppløsning. Vi vil bruke og nyte tiden…

Se også:

 

Faste datoer vinter 2018

Datoene til neste vinter fikk jeg avtalt allerede nå. Fordi påske ligger så tidlig, var det ikke helt lettvint å ta avgjørelsen.

Ved siden av FJELLSKITUR i Nord-Østerdalens Vinterland som holdes på tysk, blir det én tospråklig fast dato (engelsk-tysk): NORDIC WINTER WILDERNESS CAMP Fire and Ice : Femundsmarka.

FJELLSKI VANDRING I villreinens spor : Forollhogna kan kun arrangeres etter avtale i 2018.

De tospråklige datoene finnes her (på engelsk):

 

Skogsleir i Sverige: brunbjørn (bilde)

SKOGSLEIR Broder bjørn : Sverige

Under en lang vinterdvale føder brunbjørnene sine unger. Det tar måneder til at ungene blir sterke og flinke nok til å forlate omgivelsen og vandre bort sammen med binnene. Just da, når de har forlatt området, skal vi slå opp vår skogsleir.

Allerede i mer enn fire måneder ligger bjørnene i vinterdvale nå, i sine hienes ly. Under dvalen, i februar, føder binnene sine unger. De små bjørnungene ikke kjenner til verden enda. Først i april kommer de ut av hiet og begynner å oppdage den nærmeste omgivelsen. I en hel måned vil de leke der og vokse. Så snart de er sterke og flinke nok, vil de forlate området sammen med bjørnemora.

Just da, i begynnelsen av juni, skal vi slå leir i et hiområdet. På dette tidspunktet kan vi være sikkert på å ikke forstyrre bjørnene lenger, mens vi vil fortsatt finne mange spor av dem som vil fortelle oss om deres liv.

Jeg har fått en del spørsmål om vi vil virkelig få sjå bjørn under kurset. Mitt ærlig svar er: sannsynlig ikke. Det finnes flere grunner til det. Først har vi ikke lov til å oppsøke frilevende bjørn, dette til å beskytte både mennesker og dyr. Så er det mot adferdskodeksen til bjørneforskerne vi jobber sammen med. Det skal unngås at bjørnene venner seg til mennesker og endrer levemåten. Forskerne skal undersøke ville, ikke tamme dyr.

Det er altså to gode grunner at vi ikke skal oppsøke bjørn. Men selv om vi prøvde å gjøre det, ble det et spørsmål om vi ville klare det. Dette fordi få dyr er så skye som brunbjørnene. De har lært seg å gjemme seg og trekke seg tilbake så snart de får med seg et menneskets nærvær. Også den adferden har forskerne undersøkt nøye. De er sikre på at bjørnene selv vil sørge for at de blir usynlige for oss.

Uansett er det slik at bjørn og mennesker møtes av og til. Det er del av programmet å skjerpe våre sanser, trene på tekniker til å bli usynlig, og bruke intuisjonen. Derfor er våre sjanser til å bli oppmerksom på bjørn før de legger merke til oss muligens over gjennomsnittet. Og hvem vet hvilken tilfeldigheter og synkronisiteter vil skje?

Skogsleiren broder bjørn finner sted i Sverige i begynnelsen av juni. Blant kursene mine er det vel det som er mest avhengig av uforutsiktbare hendelser. Dette gjør det også særlig spennende for meg, og jeg gleder meg veldig på det!

‘Broder bjørn’ vil holdes på tysk, men oversettelse til engelsk kan ordnes etter forhåndsavtale. For ytterlige informasjon ta gjerne kontakt:

Vil du lese mer om skandinaviske brunbjørn, bla gjerne i nyhetsbrev-arkivet.

Skogsleir i Sverige: bjørnehi (bilde)

 

På (ikke bare) egne vegne

Dere vet at jeg setter stor pris på å holde kontakt med dere og likeså nå ut til flere mennesker. Det er viktig for meg personlig, og derfor vil jeg anmode dere om noe.

For at jeg kan utvikle nye programmer som byr på noe nytt også for mine varige tilhengere, er det viktig at Wilderness Life blir kjent i videre kretser. I en stund har jeg prøvd å nå ut til flere via facebook og andre online medier. Men jeg kjenner på hvor mye mer jeg liker å ta kontakt med dere direkte via e-post. Det er mere personlig, og det har mindre bivirkninger (fomo, fake-news…). Derfor skal jeg sette større vekt på nyhetsbrevet, og derfor vil jeg anmode dere om noe. Kan dere anbefale Wilderness Life og nyhetsbrevet i deres kretser? Dere er sikkert kjent med folk som kan være interessert i det. Vær så snill og spør dem om de vil kanskje melde seg på nyhetsbrevet.

For hver ny påmelding skal jeg gi 80,- kr. til Indigenous Environmental Network (IEN). IEN er en ideell organisasjon av urfolk med sete i Minnesota, USA. Orgnisajonens mål er å støtte urfolkssamfunn i å verne om hellige steder, jorda, vannet, luft, naturressurser, helsen til både mennesker og alle andre levende vesener, samt å bygge bærekraftige samfunn. En av dens støttemålene er vannbeskytterne ved Standing Rock, som jeg skrev om i siste utgave, se gjerne i nyhetsbrev-arkivet. Gjennom mitt bidrag ønsker jeg å støtte IEN og de mange urfolksgrupper som går inn for en forsvarlig omgang med naturressursene, og som tjener oss alle gjennom dette. Aksjonen går ut påske (eller til budsjettet er oppbrukt…).

Altså, spør slektninger, kollegaer, kamerater og venner og send gjerne videre dette nyhetsbrevet til dem. Hvem som ønsker det kan melde seg på nyhetsbrevet her og samtidig støtte IEN sitt arbeid:

Detaljert informasjon om Wilderness Life sitt program og profil finnes alltid på nettstedet her.

Ha en gøy lesning!

Jeg ønsker dere en god start inn i våren, samt rikelig naturkontakt!

Hjertelig hilsen fra Tylldalen

Thoralf

Winter in Norwegen: Lagerfeuer im Schnee (Bild)

Videre til startsiden

Og til nyhetsbrev-arkivet

PS: Jeg beklager mulige språkfeil i nyhetsbrevet; mitt morsmål er ikke norsk, og jeg øver fortsatt.