April 2016
Nyhetsbrev

Vi har passert vårjevndøgnet og dagene blir stadig lengre. Sola stiger høyere og høyere på himmelen og feier bort snøen fra dalsidene. Lenger opp har snøen blitt til hard firn, mens flere og flere steder blir snøfrie. Varme og kulde krangler om herredømmet – og har gått i vranglås, foreløpig.

Temaer:

En særskilt fullmåne

Om natta glinser firnen i skinnet til den avtagende månen. Fullmånen som har gått, falt nesten sammen med vårjevndøgnet og fulgte derfor solas bane nøye. Dette er oppsiktsvekkende, fordi til vanlig danser månen rundt solbana – og kommer delvis langt bort fra den. Har dere lagt merke til det?

Dere har sikkert opplevd noe som det følgende. Dere var ute allerede en stund og stusset plutselig opp; der står månen på himmelen som om den nettopp har dukket opp. Folk færrest er bevisst på hvor månen står i et gitt øyeblikk. Den lurer oss gjerne, fordi dens dans følger to forskjellige rytmer: månens egen syklus og solas årssyklus, som månen går igjennom hver måned. Forvirrende, ikke sant?

Månens egen langsom syklus gjør at den sakker av på banen etter sola. Ved nymåne står begge to ved siden av hverandre. Dagen etter blir månen et stykke etter sola. Da ser vi månen som smal halvsirkel i vest når sola går ned. Hvor vil halvmånen stå en uke senere ved solnedgangen? Og fullmåane en annen uke senere? Det kan dere lett finne ut selv.

Den solare syklusen bestemmer, hvor høyt månen står på himmelen. Når vi igjen begynner med nymåne, så står sol og måne nær hverandre og dermed på nesten samme høyde. En nymåne holder seg altid på den aktuelle solbanen, høyt på himmelen om sommern, lavt om vinteren. Men en fullmåne står overfor sola, med jorda imellom. Da står den på en høyde som tilsvarer den som sola har på motsatt årstid; fullmåner står altså høyt på vinteren og lavt på sommeren. I løpet av en måned pendler månens bane mellom disse ekstremene, fra den aktuelle solare banen ved nymåne til den som tilsvarer motsatt årstid, og tilbake igjen.

Månens baner gjennom året

Vinterstid er det slik; nymånen følger den lave solbanen. Mens månen tiltager, stiger banen fra dag til dag. Fullmånen når opp på solas sommerhøyde. Den avtagende månens bane vender ned igjen.

Om sommern følger nymånen den høye solbanen. Når det går mot fullmåne synker banehøyden ned på solas lave vinterhøyde. Så snur den oppover igjen.

Svingningene er sterkest ved solverv. Rundt jevndøgn flater den ut. Og bare når fullmånen faller sammen med jevndøgnet, går månen på banen sola gikk i forveien.

De som lever lenger sør har gode sjanser for å observere dette i de varme sommernettene. Her i nord blir det vanskelig å skimte månen i de lyse nettene som kommer. Uansett, det lønner seg å se på månen.

Bjørnen våkner!

Stjernene blir snart slukt av sommerlyset, men bjørnene kommer fram igjen: bjørneforskerne i Sverige venter på at brunbjørnene våkner fra vinterdvalen. Antakelig neste uke vil de første av dem komme ut av hiet. Det er en spennende hendelse selv for forskerne; hvordan det gikk for bjørnene i dvaletida, ble skjult også fra dem. Derfor kan jeg ikke enda fortelle, hvilken binne har født unger, og hvor mange unger hun må pase.

I hvert fall skulle bjørnungene snart bli to måneder gamle, og har vokst et godt stykke. Husk; binna dier ungene bare fra reservene hun har på kroppen. Det som ungene legger på, mister mora. Omtrent tredjeparten av vekten mister et voksen dyr i løp av vinteren, og skinnet henger slappt på kroppen.

Det kunne tenkes at bjørnene ville våkne grådig etter mat. Men faktisk er de ikke veldig sultne: de spiser maur, grønt og fjorårets tyttebær til å begynne med. De skal ikke ta til så mye før høst da de ruster seg på neste dvale. Da spiser de seg tykk og mett – igjen på tyttebær som så er ferske.

 

BRODER BJØRN Skogsleir i Sverige (bilde)

BRODER BJØRN Skogsleir i Sverige

I juni slår vi opp leir nær et av bjørnehiene i Sverige i 10 dager. Da vil bjørneungene blitt så store at de har forlatt hiområdet sammen med mora, slik at vi ikke kan forstyrre dem. Likevel vil det finnes mange spor etter dem for å få dypt innsyn i bjørnenes liv. Jeg er veldig spent på hva vi skal lære om og lære fra brunbjørnene!

Om kort tid skal jeg gå på kurs med Jon Young, rett etter at han er tilbake fra hans årlig opphold ved San folket i Botswana. Sanene holder en av verdens eldste jeger-kulturer levende. De er en uvurderlig kilde for sporelesing og et naturnært liv generelt. Jeg gleder meg veldig på å dele noe av visdomen med dere på BRODER BJØRN Skogleiren i Sverige.

BRODER BJØRN vil holdes på tysk, men dere er velkomne som norsktalende (oversettelse til/fra engelsk eller norsk skal ordnes). For ytterlige informasjoner på norsk ta kontakt via e-post (mail@wildernesslife.no) eller kontaktskjemaet:

 

Wilderness Life er på facebook! (Bild)

Wilderness Life på facebook

Jeg har gleden til å meddele: Wilderness Life er på facebook. På facebook skal jeg publisere siste nytt om villmarka og det å forbinde seg med naturen, samt ting Wilderness Life er berørt av i videre forstand. Se gjerne på:

Hvis dere liker det, klikk på ‘liker’ både i postene og selve sida, del med andre og følg med videre! Hjelp meg å spre budskapet. Tusen takk!

Jeg har også bestemt meg til å publisere mitt nyhetsbrev på norsk fra nå av (det her er dets første utgave). I nyhetsbrevet vil du få lese mere utfyllende om historier fra villmarken, kommende hendelser hos Wilderness Life, og tips om hvordan å forbinde seg med naturen. Gjerne del nyhetsbrevet med andre. Det er enkelt å melde seg på her:

Detaljert informasjon om Wilderness Life sitt program og profil finnes fortsatt på den her nettsida.

Nyt våren og se på månen!

En hjertelig hilsen

Thoralf

Videre til startsiden

PS: Jeg beklager mulige språkfeil i nyhetsbrevet; mitt morsmål er ikke norsk, og jeg øver fortsatt.