Juli 2019
Nyhetsbrev

Hei naturelskere, villmarkinger og venner!

Fuglene kaller lavmælt fra krattet, vårsangene er stilnet. Oransje prikker av modne moltebær står i kontrast til det lysegrønne teppet i myra, og sommerbrisen hvisker kontinuerlig i trærne. Midt på sommeren kommer det her en oversikt over mine faste datoer i 2020. Og en deltaker rapporterer om vi faktisk så bjørner på BRODER BJØRN Skogsleiren i Sverige.

Temaene i denne utgaven:

Turer og kurs i nrsk natur (bilde)

Faste datoer 2020

Mitt program for 2020 vil være mer omfattende enn noensinne, og inkludere flere nye tilbud. Jeg er glad for å presentere disse datoene allerede nå, slik at du kan planlegge din deltakelse i all ro. Her er en oversikt over både det nye og det velprøvde.

Neste år kan du velge mellom tolv tur- og kursdatoer. Takket være nye kooperasjoner kan jeg tilby deg så mange forskjellige ting. Datoene er allerede fastslåtte. Og for å toppe det, kan det komme til nye tilbud som fremdeles er i utvikling. Detaljene vil være tilgjengelige innen kort tid. For nå er dette her dagens stand:

Ved et bjørnehi (bilde)

Bjørnemøte?

I juni møttes en gruppe på BRODER BJØRN Skogsleiren i Orsa, Sverige, midt i hjertet av de skandinaviske brunbjørnenes habitat. I en uke bodde vi i leiren i direkte ved et bjørnehi. En deltager rapporterer hvordan hun opplevde hendelsene.

» Helt i begynnelsen fikk vi kunnskap om bjørnene fra et vitenskapelig perspektiv som Gunther delte på sin uforlignelige måte. Han jobber som forsker ved Det skandinaviske bjørneprosjektet. Andrea, som også jobber som forsker på prosjektet, lot oss delta i vårens undersøkelser av bjørnehiene. Begge to ga oss kunnskap som gjorde det lett for oss å gå dypere etter hvert. For så slo vi leir i nærheten av bjørnehiet, som Sællga og hennes unger hadde forlatt kort tid før. Jo mer tid vi brukte der, jo flere spor fant vi. Og jo mer vi oppdaget, jo livligere ble stedet for oss. Knapt synlige spor ble til historier. Historier om Sællga og ungene, av blåbær, maur, elger, furutrær og det vidstrakte skoglandet.

Mennesker som kom med forskjellige interesser, ble til en fortrolig gruppe i løpet av uka. Og som gruppe oppdaget vi flere og flere spørsmål. Med Thoralfs anerkjennende fasilitering gjennom mange prosesser, følte vi bokstavelig talt hvordan vi ble mer og mer kjent med bjørnene. Noen av oss kunne til og med oppdage den indre bjørnen i dem selv. De lyse nettene forsterket denne opplevelsen, og fikk meg til å føle meg som i en tidløs og helt annen verden.

«Så du en bjørn?» ble jeg spurt mange ganger siden jeg kom tilbake fra BRODER BJØRN. Med lettelse kan jeg svare spørsmålet med nei. Jeg er ikke lettet fordi jeg kanskje kunne ble redd bjørn. Men så nær vi følte oss bjørnene i leiren ved hiet, kunne vi nesten kjenne hvor mye et møte ville ha forstyrret bjørnene.

Jeg vil takke alle i gruppa for denne opplevelsen. Spesielt vil jeg takke Thoralf, som gjorde denne opplevelsen mulig. Så Gunther og Andrea, som delte noe av sin verdifulle tid med oss og som praktisk talt åpnet døra til bjørnenes verden for oss. Og selvfølgelig Sællga, som vi tillot oss å dele stedet med – selv om det ikke var på samme tidspunkt. «

Og tusen takk til forfattern av disse vakre ord!

Mer informasjon:

BRODER BJØRN Skogsleir : Sverige - sporelesing, imitering av dyr, atferdsbiologi (bilde)

Sist, men ikke minst…

vil jeg takke dere alle for å gjøre Wilderness Life bedre kjent. Vennligst fortsett å hjelpe og send nyhetsbrevet videre til alle som kan være interesserte!

Alle er velkomne til å bestille nyhetsbrevet her:

Bestill nyhetsbrevet

Ha en deilig sommer fult med naturnærvær!

Med beste hilsen

Thoralf

Gå videre til startsiden

Og til nyhetsbrev-arkivet