Juli 2016
Nyhetsbrev

Hei naturelskere, villmarkinger og venner!

Sankthans er forbi og det er sommer, selv i Nord-Østerdalen! Sola står på himmelen nesten 19 timer daglig og bare få snøfonner høyt oppe på fjellet minner om vinteren. Skogen har blitt kraftig grønn, løvet til bjørk, osp og orr er fult utviklet, som også skuddene til furu og gran.

Temaene i nyhetsbrevet:

 

Skjult liv rett utenfor dørstokken

Fuglenes konsert har overskridd høydepunktet og avtar i det siste. Istendenfor sang er det mer og mer kontaktrop og tiggelyder til ungfuglene som fyller luften.

Noen uker siden hørte jeg en fugles alarmrop nær min sitteplass i skogen, men så langt unna at jeg bare kunne se en fugl i størrelsen av en svarttrost flyve opp mellom trærne og sette seg igjen noen meter høyere. En annen fugl gjentok bevegelsen og stemte inn i alarmen på nesten samme sted. Naturligvis ble jeg nyssgjerrig etter det som hendte der, og så snek jeg meg nærmere innpå – og der, på en liten tue, men fortsatt gjemt mellom blå- og tyttebærbusker støtt jeg på det her reiret:

Naturopplevelse: fuglereir (bilde)

I mellomtiden er eggene klekket ut, ungfuglene flygeferdige og reiret forlatt. Siden jeg fant reiret synes jeg at den kraftige, melodiske og til tross for mange gjentakelser varierte sangen til hannfuglen og ropene til hans familie opp der i skogen merker seg ut fra alle andre stemmer.

Og jeg bærer et spørsmål med meg siden den dag: hvor mange andre fugler har vel hekket rett i min hørevidde? I løp av en vanlig dag hører jeg stemmene til ikke bare den der fuglefamilien, men også svart- og gråtrost, rødstrupe, flyesnapper, bok- og bjørkfink, kjøtt- og blåmeis, dompap, løvsanger og mange andre som jeg inntil nå ikke kunne identifisere. Og de fleste arter er tilstede med mange stemmer. Det blir omtrentlig flere titall par plus deres unger i nærmeste omkrets! Hvordan står det der du bor? Hvor mange fuglefamilier i ditt naboskap er du kjent med? Og kjenner du til de firbente vennene som har hi rett utenfor døra?

Det er aldri enklere å tilbringe tid ute på yndlingsplassen i naturen enn nå, om sommeren, og å oppholde seg ute i en lengre periode. Bruk anledningen til å bli kjent med dine naboer med fjær, pels eller grønne blad!

Jeg ønsker deg gode opplevelser og hyggelige møter!

 

Sommerprogram

Snart skal jeg dra ut for å guide den første av flere gruppeturer i sommer. De som allerede var med på en av dem vet at vi hadde mye mer enn gode naturopplevelser; når vi er omgitt av et trivelig felleskap er vi i stand til å åpne opp for hverandre, for oss selv og for naturen, og klarer å ta opp forbindelsene vi savner så ofte i hverdagen.

 

Padling Sommer Femundsmarka: Kanotur (bilde)

KANO VANDRING Sølensjøen og Rendals Sølen
I juli og august blir det KANO VANDRING Sølensjøen og Rendals Sølen, en avslappet 11-dagers tur på Sølensjøen som også passer for barn (fra 10 år) og ungdom. Det er planlagt seks hyggelige kanoetapper, og på tre dager iblandt har vi mulighet til å utforske skog og fjell i nærheten, eller til å bare slappe av. Selvfølgelig har vi med oss fiskestang, og de som vil får fiske i fiskrike vann. Turen har vist seg å by på gode muligheter for dyrobservajon. Elg, trane, bever, terne – for å nevne bare få – kunne rikelig observeres i deres naturlige omgivelser. Du finner ytterlige informasjoer om turen her:

 

Vandretur i Nord-Østerdalen: (bilde)

VANDRETUR Nomader i Nord-Østerdalen
Ved månedsskifte august-september kommer så VANDRETUR Nomader i Nord-Østerdalen, som har blitt klassikern blandt mine programmer gjenomm mange år. En ordentlig langtur, der vi krysser aksla til Tronfjellet, vasser tvers gjennom elva Tysla og utforsker Norges største canyon Jutulhogget. Turen kan bli krevende innimellom, men uansett blir det mye rom for å slappe av og nyte. Og den er alltid gøy! Faktisk går turen en gang rundt hjemmestedet mitt i Tylldalen i en stor ring, og ikke noe annet strøk er jeg bedre kjent med. Les hele beskrivelsen her:

 

Nyheter i sommerens løp

I løp av sommeren vil jeg ikke ha anledning til å skrive flere nyhetsbrev. Ønsker du å få nyheter under denne perioden – jeg skal poste aktuelle hendelser på min facebook-side facebook.com/wildernesslife.no. Klikk ‘liker’ på siden for å få postene direkte på din tidslinje. Del siden og postene med andre, slik hjelper du meg å spre budskapet. Tusen takk for det!

Send også gjerne nyhetsbrevet videre til andre, det hjelper meg også. Får du ikke nyhetsbrevet automatisk enda, kan du registrere deg her:

Nyt sommerens lys og varme! Gjør noe godt for deg og andre!

Hjertelig hilsen fra Tylldalen

Thoralf

Detaljert informasjon om Wilderness Life sitt program og profil finnes fortsatt på den her nettsiden.

Videre til startsiden

Og til nyhetsbrev-arkivet

PS: Jeg beklager mulige språkfeil i nyhetsbrevet; mitt morsmål er ikke norsk, og jeg øver fortsatt.