Mars 2019
Nyhetsbrev

Hei naturelskere, villmarkinger og venner!

Plutselig er dagene blitt lyse og lange, og sola stråler kraftig. Men stjernesklare, kalde netter viser at vinteren fremdeles hersker, og snømassene frigjør ikke jorden ennå. De mange sporene i snøen la deg føle sulten som driver dyrene, lengselet etter noe grønt og hugen etter kjøtt. Mens fjorårets reserver går tomt, bæres livet av håpet om at våren er nær.

Temaene i denne utgaven:

Skogsleir Broder Bjørn i Sverige: Sporelesing, dyrimitasjon og villdyrøkologi (bilde)

SKOGSLEIR Broder bjørn : Sverige

Det er allerede sikkert: I midten av juni vil en gruppe møtes i de svenske skogene og spore brunbjørnene som lever der. Samtidig vil forskere gjennomføre feltstudier med bjørnene, og jeg håper å få helt nye innsikter direkte fra kilden.

Det skandinaviske bjørneprosjektet har gjennomført den slags studier i over tretti år. Forskningen har fokus på adferdsbiologi til brunbjørnene, deres økologi, spesielt i samspill med menneskelig aktivitet, og bjørnenes unike fysiologi. Gjennom den kontinuerlie forskningen kjenner forskerne ikke bare de enkelte bjørnene, men også deres familieforhold og mange forbausende «personlige» detaljer om dem. Og hvert år vokser denne dype kunnskapen.

På grunn av studiene som pågår samtidig med kurset har jeg avtalt en programendring med forskerne: Vi vil bunte sammen deres bidrag rett i begynnelsen av kurset og dra ut til skogsleiren en dag tidligere enn planlagt. Så får vi en dag i tillegg i skogen for å følge våre egne prosjekter, og vi kan se frem til helt nye rapporter fra deres feltstudier.

Som sagt har en gruppe deltakere allerede dannet seg. Noen kursplasser er fortsatt ledige.

‘Broder Bjørn’ vil holdes på tysk som kommunikasjonsspråk, men du er også velkommen som norsk- eller engelsktalende (oversettelse kan gis, hvis avtalt på forhånd).

Her er det en kort kursbeskrivelse:

For detaljerte opplysninger vennligst ta kontakt her:

Villmarksleir: forskjellige overlevelsesteknikker (bilde)

VILLMARKSLEIR Human – Nature

Du ønsker å oppleve ekte villmark og komme tett inn på naturen og livets puls. I villmarksleiren blir du kjent med både de praktiske og mentale ferdighetene du virkelig trenger for å leve i rå natur. Jeg har nå valgt en flott leirplass spesielt for dette prosjektet midt i et stort villmarksområde.

Vårt treningsareal er et veldig variert landskap høyt over dalbunnen, dekket av lys furuskog. Leirplassen ligger nært brusende bekker og klare innsjøer. Oppe her, ved foten av steinete topper, brukte bygdefolk å gjemme seg i vanskelige tider.

I dette terrenget finner vi allsidige utfordringer og treningsmuligheter for våre villmarksferdigheter og overlevelsesevner. Jeg gleder meg på å ta disse trinnene sammen med dere. Bli en del av villmarka. Er du med?

Skitur i Nord-Østerdalen: Felles pause i skogen (bilde)

Tilbakeblikk vinter 2019

Det var en mild vinter, kan jeg allerede si, selv om det fortsatt er rundt seks hvite uker fremover. For «FJELLSKITUR i Nord-Østerdalens vinterland» betydde det fordeler og utfordringer på samme tid. En blikk tilbake på en spennende tur og en uvanlig vinter.

Nord-Østerdalen ligger høyt over havet og skjermet fra det av høye fjell. Beliggenheten gjør den til en av de kaldeste strøkene i Skandinavia. Men det varme havet er ikke langt unna. Så det kan skje at den kontinentale vinterkulden blir feid bort av vestlige vind og erstattet av karibisk varme. Selvfølgelig mister den mye av sin kraft under den lange reisen hit, men de milde temperaturene er fortsatt merkbare.

Dette har skjedd to ganger i vinter, og disse hendelsene har gravet seg inn i snøens minne. Pluss syv grader i jula, hvor det kunne ha vært minus 40! Varmen fikk førjulssnøen til å tine og la den tilbake som skare rett på bakken. Faktisk kunne jeg ikke gå på ski til midten av januar – etter at det hadde kommet ny snø – uten å risikere riper på skisålene. En annen varmebølge slo til i midten av februar. Den løse snøen, som hadde pilet opp på julas islamell, tinte likedan og ble til skare. Etter det ble det kaldt igjen, og midlertidig kom det ingen ny snø.

Det var situasjonen under «FJELLSKITUR i Nord-Østerdalens vinterland». Skigåing på Crème brulée. Vi kunne nøyaktig kjenne hvor den varme vinden hadde angrepet, og hvor den ikke hadde nådd. I skogen, i daler og på lesider, hadde snøen forblitt kaldt og ferskt. I lo og høyereliggende strøk var snøen imidlertid blitt til skare. Selvfølgelig ønsket vi å stige opp til vidder og topper. Og hvor lettet vi kom tilbake derifra, leende av vår egen klumpethet på isen. Det var for øvrig den store skatten til denne gruppen: erfaringene vi gjorde sammen, som vi oppfattet så forskjellige og som vi velvillig delte med hverandre.

Ikke før på avreisedagen begynte det å snø nylig, en fin mulighet for avskjedstur på fersk snø. Bare nå, uker senere, begynner det å tine igjen – under den kraftige strålende vårsolen.

Wilderness Life: Nature Connection Videos (picture)

Naturkontakt – Videoer

I høst fulgte meg en filmskaper på et kurs og produserte noen videoer. Hvorfor naturkontakt er viktig, og hvordan vi kan komme naturen nær, er spørsmålene han utforsker i kortfilmene. Han filmet også en øvelse, som du kan trene øynene dine med.

Tusen takk til Bart Voorsluis, som tok og produserte videoene.

Ha det gøy å se på!

Why Nature Connection Matters

How to Connect with Nature

Wide Angle Vision – A Sense of Sight Exercise

Forresten ble videoene tatt på BACK TO THE WILD Villmarksleir : Meldal i september i fjor. Selvfølgelig gir filmene også et spesielt innblikk i dette arrangementet. Det er tre datoer i 2019, for menn i mai og september, og en blandet gruppe i august. Hvis du ble inspirert av videoene…

Les mer på engelsk:

Eller ta kontakt her:

Til slutt vil jeg takke dere alle for å gjøre Wilderness Life bedre kjent. Vennligst fortsett å hjelpe og send nyhetsbrevet videre til alle som kan være interesserte!

Alle er velkomne til å bestille nyhetsbrevet her:

Bestill nyhetsbrevet

Gå videre til startsiden

Og til nyhetsbrev-arkivet