Oktober 2016
Nyhetsbrev

Hei naturelskere, villmarkinger og venner!

Sommersesongen er langt forbi, selv om minnene om tre fantastiske villmarksturer er forsatt levende i min hukommelse. På turene har vi hatt mange opplevelser; en kraftig sol som dannet skinnende regnbuer og en lys og fargerik natthimmel på ‘KANO-VANDRING Sølensjøen og Rendals Sølen’ i juli; i august, på den andre kanoturen, tok sterk vind og strålende sol tur, og stjerner og nordlys ble synlige om natten. En dag fikk se på flokker av villrein, en natt fikk vi høre ulvene ule i det fjerne. På ‘VANDRETUR Nomader i Nord-Østerdalen’ i september hadde vi en følge av tusenvis av nattsvermere som fortsatt flagrer rundt i minnene mine. Siden den gang har dagene blitt mye kortere, og bjørkene bare. Snø og frost senker seg ned over fjellet.

Temaene i denne utgaven:

 

Faste datoer for engelsk-talende

Har du fulgt Wilderness Life over et lengre tidsrom, vet du at mine deltakere er flest tysktalende. Derfor holdt jeg mine datofestete programmene på tysk, og programmer i andre språk var tilgjenglig bare etter avtale – inntil nå. Fordi jeg ønsker å åpne opp for et større publikum, blir det snart nye muligheter for engelsktalende til å delta i mine programmer. Jeg håper at også nordmenn benytter seg av disse!

To av mine vinter-programmer blir tospråklige (engelsk-tysk). Det betyr at det sørges for oversettelse begge veier, når som helst det er nødvendig. Jeg ser fram til mer internasjonale grupper!

Wildniskurse in Norwegen: Wildnisleben im Wintercamp (Bild)

Det første er ‘VINTERLEIR Ild og is : Femundsmarka’, et kurs som fokuserer på villmarksliv vinterstid. Vi skal tilbringe noen netter under åpen himmel, og noen flere i snøhuler som vi lager selv. Detaljene er enda i utvikling. Dette er deres sjanse: Fortell meg, hvilke temaer dere ønsker å fokusere på på en slik kurs. Jeg er veldig spent og setter stor pris på deres forslag! I neste utgave av nyhetsbrevet skal jeg presentere resultatene og detaljene om vinterkurset.

Det andre er ‘FJELLSKI VANDRING I villreinens spor : Forollhogna’, som finner sted på vidda i og rundt Forollhogna nasjonalpark. Vi vil utforske vidda på klassiske treski og dra fra fjellbu til fjellbu. Den fullstendige beskrivelsen finnes her:

Fullstendig engelsk version:

Beskrivelse på norsk:

Det finnes nå òg en kalender på min nettside der programmene på engelsk er oppført. Det vil bli flere datoer i framtida!

 

NATURSENTRERT MENTORING: Å leve naturnærvær (bilde)

NATURSENTRERT MENTORING personlig trening på nettet

Mange av dere har sikkert opplevd dette tidligere; man kommer tilbake fra en villmarkstur eller et kurs og opplever fortsatt naturnærværet og nettet av forbindelsene man hadde bygget opp der. Men snart ryker det forbindende nettet og man faller tilbake i en grå hverdag.

Hvordan naturnærvær kan vedlikeholdes og integreres varig i våre liv, dette dreier ‘NATURSENTRERT MENTORING personlig trening på nettet’ seg om. Programmet kombinerer uavhengige studier på hjemmestedet med personlig veiledning på nettet. Det er lagt til alle dere som ønsker å pleie naturkontakt på en varig måte og som verdsetter personlig utvikling og selvrealisering.

‘NATURSENTRERT MENTORING personlig trening på nettet’ vil snart bli tilgjenglig på engelsk og norsk. Jeg skal orientere dere om detaljene så snart som mulig.

 

Ulver

I innledningen antydet jeg at vi hørte ulvene ule på kanoturen i Sølendalen i august. For oss var det en fantastisk opplevelse. Man hører lydene og er elektrisert med en gang. En skjønner umiddelbart at det er mektige vesener og at det foregår noe utenfor vår rekkevidde.

Ved andre anledninger fulgte jeg ulvespor over lange distanser. Å vite at ulv (eller andre rovdyr) er i nærheten, fyrer opp min oppmerksomhet og min bevissthet om omgivelsen. Sporene røper mye om smidigheten ulvene beveger seg med i terrenget, den lokale kjennskapen de benytter seg av, den målrettete atferden de har, og om samspillet mellom dem. Når jeg følger slike spor, føler jeg meg utrolig levende, som om energien til dyrene går over på meg. Det er mye de kan lære oss!

Jeg priser ulvene på denne måten, selv om jeg vet om det som skjedde i Sølendalen/Spekedalen i sommer. Jeg har sett på sauekadavrene som ble til fest for kråka og ravnen. Jeg synes det er utrolig trist og jeg er i ferd med å fortvile over det. Jeg skjønner problematikken omkring rovdyr og landbruk. Men jeg er overbevist om at det finnes bedre løsninger enn å skyte ulvene i store tall. Det blir en krevende oppgave å finne på slike løsninger, men jeg er sikkert på én ting; at vi trenger ulver for å være mennesker, og at også våre barn og barnebarn vil ha nytte av dem.

 

Kommunikasjonskanaler

Til slutt ønsker jeg å gjøre dere oppmerksom på alle mine kommunikasjonskanaler:

facebook publiserer jeg siste nytt om villmarka og det å forbinde seg med naturen, samt ting Wilderness Life er berørt av i videre forstand. Hvis dere liker det, klikk på ‘liker’ både i postene og selve sida, del med andre og følg med videre! Hjelp meg å spre budskapet. Tusen takk!

I nyhetsbrevet får dere lese mere utfyllende om historier fra villmarken, kommende hendelser hos Wilderness Life, og tips om hvordan å forbinde seg med naturen. Gjerne del nyhetsbrevet med andre. Når du ikke allerede får varsel om nye utgaver automatisk, kan du melde deg på under:

Detaljert informasjon om Wilderness Life sitt program og profil finnes fortsatt på min nettside wildernesslife.no.

Nå, da dagene blir kortere og været surere – bruk tida til å ta kontakt med din indre natur! Ha en fortsatt god høst!

Hjertelig hilsen fra Tylldalen

Thoralf

Videre til startsiden

Og til nyhetsbrev-arkivet

PS: Jeg beklager mulige språkfeil i nyhetsbrevet; mitt morsmål er ikke norsk, og jeg øver fortsatt.