Desember 2016
Nyhetsbrev

Hei naturelskere, villmarkinger og venner!

For en måned siden kom vinteren til Tylldalen. En dag snødde det helt ned til dalbunnen, og snøen ble liggende. Skog og fjell er kledd i strålende hvit, noe som oppveier for det minkende dagslyset. Selv om dagslyset nå er nær lavmålet, er det herlig å rusle rundt i naturen. På ski, naturligvis, med en halv meter snø der ute. Alt er klart for vintersesongen, og her skal jeg snakke litt om de to vinterprogrammene som nå er tilgjenglige på engelsk.

Dagens temaer:

 

Skigåing på ekte treski

En eldgammel sagn forteller at det var en gud som ved et tilfelle brakte skiene til jorda. Han var på jakt etter en elg og drev den over hele himmelen. Men elgen, fortvilet, hoppet ned på jorda, og guden hoppet etter. Slik fikk også menneskene tak i disse himmelske framkomstmiddlene. Faktisk viser arkeologiske funn og helleristninger fra steinaldern at menneskene brukte ski flere tusen år før oppfinnelsen av hjulet.

Uten ski ville vi hopløst sitte fast i snøen. Vi har ikke konstitusjonen og styrken å stabbe gjennom snøen som elgen gjør. Og vi er ikke lett nok til å løpe oppå snøen som rev og hare. Ski er gudenes gave som løfter oss oppå snøen. Ikke nok med dette, skiene glir, og jeg kjenner bare et dyr som deler denne særretten med oss.

Skigåing på ekte treski - selv dyr gjør det (bilde)

Skigåing er noe opphøyd og elegant, men samtidig lett og enkelt. Framfor alt trenger du ikke noe annet enn to planker, som du binder fast under skoene dine. Spesielle klær eller sko som du bruker til langrenn eller alpinski er ikke nødvendig. Skigåing på tradisjonens vis er en lek med landskapet og snøen: å finne en passe vinkel på lia, holde balansen, velge en passe linie mellom hauger og søkk, og finne fram i skogens labyrint. Det trenges nesten ingen teknikk til det. Du glir et stykke fram, orienterer deg på nytt, og glir igjen, eller stiger. Det trenges heller ikke noen feller til å stige. Trestrukturen og litt voks gir nok feste til å gå opp slake lier. Har du fått lyst til det? Bli med og prøv ut! Jeg har også en bonus til dere: den som booker inntil sjette januar, får mulige tilleggstjenester gratis.

 

Villmarksliv i vinterleir (picture)

VINTER VILLMARKSLEIR
Ild og is : Femundsmarka

Vinterleiren er mitt nyeste program, jeg nevnte det allerede i forrige nyhetsbrev. Jeg har lenge drømt om et program i den vidtkjente, men ensomme Femundsmarka. Jeg har knyttet kontakter og laget forskjellige planer, og nå står programmet klart. Vinterleiren er et villmarkskurs for alle som er nyssgjerrige på villmarksliv vinterstid og vintersurvival. Vi bor i åpen leir og i snøhuler eller igloer vi lager selv. Under hele oppholdet har vi en sæter som back up tilgjenglig, så vi tar ingen sjanser. Naturligvis bruker vi ekte treski igjen, selv om vi fokusserer mer på det å leve ute enn på turgåing. Du behøver ikke ha erfaring fra før. Les hele beskrivelsen på engelsk her:

 

Fjellskivandring: vintereventyr og villmarksopplevelse (bilde)

FJELLSKI VANDRING
I villreinens spor : Forollhogna

Hvis du foretrekker en ordentlig skitur, så er fjellskituren i Forollhogna nasjonalpark det riktige valget. I ni turdager streifer vi rundt på viddaen, i likhet med villreinflokkene som vi kanskje møter. I Forollhogna finnes det ingen hytter og kjapt noen turgåere. Fjellbuene som vi bruker er småe og har få soveplasser. Dette begrenser deltakertallet på fire stykker. Dette gjør turen til en eksklusiv sak. Her er hele beskrivelsen på engelsk:

 

Naturfolkenes forente stemme

Jeg har aldri tenkt å bruke nyhetsbrevet til en platform for politikk. Men det finnes tilfeller, som rører på min selv-forståelse som villmarksmentor slik at jeg ikke kan ignorere dem. Slik som ulvesaken jeg skrev om sist. Og som et annet tema som jeg virkelig ønsker å dele med dere.

Det dreier seg om vattenbeskytternes møte ved Standing Rock Sioux Reservation i North Dakota, USA, og deres motstand mot en ny oljeledning. Jeg skal ikke si noe om byggeprosjektet, det er ikke poenget. Men det jeg synes er så oppsiktsvekkende er at urfolkenes stemmer kan med en gang høres forent, høyt og tydelig rundt hele kloden.

Det er sensasjonell: de syv Sioux stammer holder felles råd for første gang i 150 år. Flere hundre stammer fra Nord- og Søramerika og fra flere kontinenter har sendt delegasjoner, møtt opp ved Standing Rock og beseglet avtaler om gjensidig støtte. Samene er også med og har sørget for en stor diskussion om norske investeringer i prosjektet.

Urfolkene har satt sine syn på den internasjonale dagsordenen. Sine stemmer har blitt kraftig og kan ikke overhøres. Og det lønner seg å lytte til budskapet som sendes ut fra Standing Rock. Jeg vil gjerne invitere dere til å lytte.

Sal Gencarelle som er medlem i Jon Youngs 8shields Institute, har publisert en artikkel som jeg vil spesielt anbefale. Han knytter hendelsene ved Standing Rock sammen med årsaker som ligger gjemt i historien flere tusen år tilbake. Og han knytter dem sammen med dagens tilstand av menneskeheten generelt og med deg. Les selv (på engelsk):

Her, i Nordens vintermørke er betydningen av en lysende gnist åpenbart. Møtet ved Standing Rock er et gnistrende bål, som lyser langt og som gir håp. La oss nære bålet og tilføye våre gnister!

Jeg har lagt ut flere informasjoner på min facebook-side. Se gjerne på!

Villmarksliv vinterstid: å tenne bål på snøen (bilde)

Kommunikasjonskanaler

Til slutt ønsker jeg å gjøre dere oppmerksom på alle mine kommunikasjonskanaler:

facebook publiserer jeg siste nytt om villmarka og det å forbinde seg med naturen, samt ting Wilderness Life er berørt av i videre forstand. Hvis dere liker det, klikk på ‘liker’ både i postene og selve sida, del med andre og følg med videre! Hjelp meg å spre budskapet. Tusen takk!

I nyhetsbrevet får dere lese mere utfyllende om historier fra villmarken, kommende hendelser hos Wilderness Life, og tips om hvordan å forbinde seg med naturen. Gjerne del nyhetsbrevet med andre. Når du ikke allerede får varsel om nye utgaver automatisk, kan du melde deg på under:

Detaljert informasjon om Wilderness Life sitt program og profil finnes fortsatt på min nettside wildernesslife.no.

Jeg ønsker dere alle en koselig førjulstid. Ta vare på dere, sørg for å få tid for ro og refleksjoner, slik at dere kan begynne det nye året kviknet.

Hjertelig hilsen fra Tylldalen

Thoralf

Videre til startsiden

Og til nyhetsbrev-arkivet

PS: Jeg beklager mulige språkfeil i nyhetsbrevet; mitt morsmål er ikke norsk, og jeg øver fortsatt.