September 2018
Nyhetsbrev

Hei naturelskere, villmarkinger og venner!

Til tross for noen snøbygger sitter løvet fortsatt på trærne, overraskende lenge. Sommerens grønn har viket for flammende gul- og rødfarger. Det er tid til å slapp av og se tilbake på en aktiv sommersesong, og fremfor alt å se frem til det kommende året.

Temaene i denne utgaven:

Wilderness Life: Opplev villmarka! (bilde)

Utsikt på 2019

Planene for neste år er laget, mine partnere og jeg står klar for et vinter- og sommerprogram som igjen er satt opp bredere enn før. Jeg jobber også med nye prosjekter, og vil gjerne be om din mening om det!

Vinterturer og -kurs
SKITUR Nord-Østerdalens vinterland markerer igjen starten av skisesongen. Turen er spesielt laget for folk som ønsker å bli kjent med å bruke tradisjonelle treski, eller rett å slett nyte ekte vinter, snø og skigåing.

Hvis du vil utfordre deg selv litt mer og komme tettere inn på vinteren, så er VINTER VILLMARKSLEIR Ild og is : Femundsmarka et godt valg. Å bo ute i åpen vinterleir, i snøhule og igloo står i fokus, og selvfølgelig bruker vi tradisjonelle treski her også.

Etter fjorårets pause er det igjen en fast dato for FJELLSKI VANDRING Forollhogna: I villreinens spor. Denne langturen på viddaen er spesielt laget for erfarne skiløpere på jakt etter en dyp og varig ski- og vinteropplevelse.

SKOGSLEIR Broder Bjørn : Sverige
For dette spesialkurset vender vi til hjertelandet av den skandinaviske bjørnepopulasjonen. Med et revidert konsept fokuserer vi nå fullt på sporelesing og på økologien til brunbjørn. Selvfølgelig vil vi igjen få støtte av forskerne fra det skandinaviske bjørnforskningsprosjektet. ‘Broder Bjørn’ vil bli holdt på tysk som kommunikasjonsspråk, men snakker du engelsk kan oversettelse ordnes etter forhåndsavtale. For detaljerte opplysninger, vennligst ta kontakt.
For ytterlige informasjon om skandinaviske brunbjørn kan du gjerne bla i Nyhetbrev-archivet.

BACK TO THE WILD Villmarksleir : Meldal
Kooperasjonsprosjektet ‘Back to the Wild’ vever naturnærvær, opplevelse av fellesskap og selverfaring tett sammen. Jeg har nettopp kommet tilbake fra den siste datoen i denne serien, og neste år blir det tre nye datoer. Hittil har det vært forbeholdt menn, men neste sommer vil én dato være åpen for alle.
Du kan nå finne ytterlige informasjon om dette på min webside under: BACK TO THE WILD Wilderness Immersion : Meldal
(på engelsk).

Sommerturer
Det blir igjen to datoer til KANO VANDRING Sølensjøen og Rendals Sølen, hvor vi vil padle på det krystallklare vannet i Sølensjøen og gå dagsturer i de omkringliggende uberørte fjellene. I kommende sesong ligger begge to datoer litt tidligere som vanlig, og jeg er nysgjerrig på å se hvilke atmosfæriske endringer dette vil føre med seg.

Derimot finner VANDRETUR Nomader i Nord-Østerdalen litt senere sted enn vanlig, og jeg gleder meg til høstens frukter, som vi da sikkert kan nyte.

VILLMARKSLEIR
Human – Nature

Dette prosjektet har lenge vært i mitt sinn, og nå begynner det å ta konkrete former. Det handler om praktiske villmarksferdigheter, om mentale evner til å knytte seg til naturen, og hele saken vil bæres av et felleskapelig liv midt i villmarken. Du kan se et første utkast her:
VILLMARKSLEIR Human – Nature.
Det er fult mulig at ‘Human – Nature’ blir mitt første tilbud med fast dato på norsk allerede i 2019. Saken er fortsatt under utvikling, og jeg er veldig spent på å høre om deres idéer for et slikt innledende villmarkskurs. Så vær så snill og skriv meg deres tips og tanker om dette!

Naturens makt: visjonssøk (bilde)

Naturens makt – intervju med J.P. Milton

John P. Milton er en banebrytende økolog og spirituell lærer, med mange tiårs erfaring som bakgrunn. Som deres mentor ga han nylig mine partnere fra Back to the Wild et intervju, en samtale full av dype innsikter og et praktisk tips.

I sitt første visjonssøk for over 70 år siden, fikk han vite naturens makt. Han har brukt hele sitt liv til å studere spirituelle aspekter i naturen og, som økolog, behandlet den også vitenskapelig. På 1970-tallet var han den første økologen som jobbet på rådgiverstaben til den amerikanske presidenten. John kombinerer vitenskapelig økologisk tenkning med den mentale og emosjonale åpenheten til en spirituell søker.

Ta deg litt tid til å lytte til hans vise ord, som ligner vinden som kommer fra langt hold:

(på engelsk)

Wilderness Life: Kano- og vandreturer i Nord-Østerdalen og Rørosregionen (bilde)

Tilbakeblikk på sommeren 2018

Jeg føler meg fortsatt exhilarated av de mangfoldige og dype inntrykk som både kano-vandringen og vandreturen har gitt meg. Her er et tilbakeblikk på en bemerkelsesverdig sesong.

Det var to jubileer som ble feiret i sommer: Kano-vandringen fant sted for 10. og vandreturen for 15. gang. Neste år vil begge to gå av stabelen med samme vigør som de er kjent for fra før.

KANO VANDRING Sølensjøen og Rendals Sølen (juli)
Varig tørke og lav vannstand. En utrolig luxus at vi uansett kunne paddle på drikkevann. Åpen ild derimot kunne ikke tennes, den tørre vegetasjonen som tinder, elementene ute av balansen. For oss var det en sensasjonell sommeropplevelse. Sensasjonell var også møtene med ville dyr, villrein og jerv, et sjeldent syn…

KANO VANDRING Sølensjøen og Rendals Sølen (august)
Tørkeværet har sluttet, et kraftig tordenvær forandret alt. Å føle avmakt i storm og regn, og likevel være trygt, er en spesiell erfaring. Men også dette: Karibik-stemning på ensomme strender og bade i isvann mellom bratte fjellvegger. Villrein som trekker over vidda som vinden, og store rovfugler som seiler over himmelen. Utalige stjerneskudd på natthimmelen, et gnistrende bål og en utrolig gruppe av fargerik folk. Neste år igjen ved Sølensjøen…

VANDRETUR Nomader i Nord-Østerdalen
For femtende gang har jeg vandret rundt bydga. En livlig gruppe og strålende vær har drevet opplevelsen i høyder. Vi gjørde avstikker på fjelltopper, fant avkjøling i kristallklare fjellvann. Plukket søte bær og deilige sopper, jordens gaver. Varmet oss ved bålet og i felleskapet rundt det. Jeg ser takknemlig tilbake på denne turen, og med glede fram til neste gang.

Fortell videre!

Det er viktig for meg å holde kontakten med dere, derfor publiserer jeg nyhetsbrevet. Og jeg ønsker nå flere mennesker på denne måten. Derfor vil jeg be dere om hjelp igjen.

Altså, fortell om Wilderness Life til slektninger, kollegaer, kamerater, venner – alle som kan være interessert i det – og send gjerne videre dette nyhetsbrevet til dem. Alle er velkomne til å bestille nyhetsbrevet her:

Bestill nyhetsbrevet

Ha en gøy lesning!

Jeg ønsker dere en rolig høst med rikelig naturnærvær!

Hjertelig hilsen fra Tylldalen

Thoralf

Gå videre til startsiden

Og til nyhetsbrev-arkivet